Tofu

Wat is tofu?

Soja:tofu

Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt wordt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische.
Als stapelvoedsel in Azië sinds 2 000 jaar, is tofu (of tofoe) bekend voor zijn buitengewone voedingswaarde alsook voor zijn veelzijdigheid. Tofu is een zacht kaasachtig voedingsmiddel dat gemaakt wordt door sojamelk te laten met een coagulant. Tofu is een eerder neutraal smakend product dat gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt.
Tofu is rijk aan zowel hoge kwaliteitsproteïnen als aan B-vitaminen. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Dit is te danken aan de benodigde coagulant.
Vaste tofu is stevig en kan in blokjes versneden worden en geserveerd in soep. Ook bakken in olie of grillen is mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteïnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.

Geschiedenis van tofu
China
De geschiedenis van tofu startte in China. Tofu is zeer populair vandaag in het Oosten maar tofu werd voor het eerst gemaakt in China, meer dan 2000 jaar geleden. Het oudste bewijsmateriaal van tofu productie is een Chinese illustratie gebijteld in een steen. Het toont een keukentafereel die de bereiding van sojamelk en tofu uitbeeldt, in de periode 25-220. De oudste geschreven verwijzing naar tofu verscheen ook in China in een gedicht “Ode aan Tofu” door Su Ping, ongeveer in 1500.
Geschiedenis van tofu in Japan
De Kentopriesters, die in China het Boeddhisme gingen bestuderen, brachten in de periode van Nara (710-794) tofu naar Japan. Tofu werd gegeten door de priesters als deel van een vegetarisch dieet. Het woord “tofu” wordt voor het eerst vermeld in Japan in het dagboek van de Shinto priester Nakaomi. Tofu werd toen gebruikt als offer aan het altaar. In 1489 werd het woord “tofu” voor het eerst geschreven in de huidige Japanse karakters. Tofu werd geleidelijk populair onder de adel en de samurai klasse. Pas tijdens de Edo periode (1603-1867) werd tofu populair onder de gewone mensen. Het kookboek “Tofu Hyakuchin” werd in 1782 gepubliceerd en verkocht als zoete broodjes.
Geschiedenis van tofu in de Westerse wereld
In 1603 was het Spaanse woordenboek “Vocabulario da lingoa de Iapam” het eerste Europese document met verwijzing naar het woord “tofu”. Domingo Fernandez de Navarrete beschreef in zijn boek “A Collection of Voyages and Travels” hoe tofu werd gemaakt. De eerste Engelse verwijzing naar tofu was in 1704, toen het boek van Navarrete in het Engels werd gepubliceerd.
Tofu werd voor het eerst geproduceerd in Europa (Frankrijk) door Paillieux in 1880. Hirata & Co begonnen in 1895 om tofu in San Francisco (USA) te maken. De eerste Westerling die tofu op commerciële schaal produceerde was T.A. Van Gundy in 1929 toen hij La Sierra Industries in Californië opstartte.

soja tofu maken

Hoe maak je zelf tofu?
Stap 1:
Ingrediënten
Om 400 g tofu te maken heb je nodig :
– ongeveer 2 l sojamelk
– 2 theelepels natuurlijke calciumsulfaat
Stap 2:
De sojamelk koken
Giet 2 l sojamelk in een pot en laat zachtjes koken gedurende 5 tot 10 minuten. Koel af tot 70 ° C.
Stap 3:
De coagulant voorbereiden
Los 2 theelepels natuurlijke calciumsulfaat op in een tas warm water. Minder coagulant geeft zachtere tofu, meer coagulant geeft stevigere tofu.
Stap 4:
Stremmen van de melk
Stap 5:
De tofu vormen
Eens al de sojamelk is gescheiden in kleine witte brokjes tofu en een amberkleurige vloeistof moet u de deegachtige massa in een vorm doen die bekleed is met een neteldoek. Elke plastieken vorm met kleine gaatjes kan hiervoor gebruikt worden. Vouw de doek toe en plaats er iets zwaars op om het water zo goed mogelijk uit de tofu te persen. Doe dit ongeveer 20 minuten. De resulterende blok tofu moet bewaard worden onder water, in de koelkast. Ververs dagelijks het weekwater. Tofu is zo een week goed te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s