Creamy Gazpacho Andaluz

Sweet Pea's Kitchen

When it feels like the surface of the sun outside, the last thing I want to do is turn on the oven or fire up the grill. Instead, this time of year one of my favorite meals to make is ceviche served with a big pitcher of sangria to wash it down with. Unfortunately, since I am pregnant this summer, I am not allowed to eat ceviche! Oh well, there is always next summer! 😀 Yesterday was absolutely unbearable outside, the heat index reached 103 degrees and we haven’t seen rain since last Saturday. You should see the grass in my backyard…it is sad! No matter how much we try to water the lawn it is still a crispy, yellow mess. With no motivation to turn on the oven or grill in this heat, I turned to one of my other favorite summer meals, a creamy gazpacho soup. Gazpacho is a…

View original post 435 woorden meer

Advertenties
| Een reactie plaatsen

Kosmos: three chocolates & crunchy brownie

| Een reactie plaatsen

about us

With Gusto …. Alles voor het zintuig smaak

Na twee decennia restaurant Akkerwinde gebruiken we nu al die jaren van ervaring en kennis voor onze nieuwe blog http://www.withgusto.be
With Gusto.be
is een luxueuze culinaire blog over verfijnde topproducten uit alle windstreken,  voor de fijnproever en hobbykoks.Er waait een frisse wind door ons hoofd, de culinaire tijden zijn veranderd, kook-workshops zijn trendy… daarom wensen wij deze nieuwe koks een professionele ondersteuning te bieden bij het beleven van hun passie.

With Gusto ….

After two decades of restaurant Akkerwinde we use all those years of experience and knowledge to our new blog Withgustobe’s blog
WithGustobe blog is a  culinary blog with product information , for the connoisseur and home cooking chefs. There is blowing a fresh breeze in our heads, the culinary times have changed, cookery workshops are trendy … so we wish to give  the  new kitchen princes and princesses support in the experience of their passion.

Annick & JL
With Gusto.be

| Een reactie plaatsen

valentijntje is weer in aantocht

Om Valentijn te vieren blijkt het tafelen nog altijd de meest voorkomende vorm van verwennen te zijn.
Daarom hier een leuk Valentijn receptje  om al een beetje op te warmen
Uit de griekse mythologie.
Aphrodite is ontstaan uit de zee. Uranos werd door zijn zoon van de heerschappij beroofd en raakte hierbij gewond. De golven der zee werden dooor Uranos’ bloed bevrucht. Uit de aldus bevruchte zee rees de meest beminnelijke vrouw, Aphrodite. Eros, god der liefde, ontving haar. Pheito bekranste haar. Waar Aphrodite verscheen veranderde de ruwe grond in bloeiende velden, bloemen ontloken onder haar bekoorlijke voeten en de hele aarde juichte in hemelse verukking.
Heden ten dagen
Vandaag vereeren we haar door allerlei bekoorlijke gerechten te maken, mooie bloemstukken te schikken in haar eer.In de volgende pagina’s vind je wat op dag van vandaag zoal verrukkelijk gevonden wordt op de hoogdag van de liefde Valentijn. Zoals we allemaal weten gaat bij veel mensen de liefde door de maag. Daarom vind je in deze website verschillende onderdelen die vooral hiermee te maken zullen hebben. APHRODISIAC COOKING is er vooral de verliede onder ons.Veel plezier met het ontdekken van deze bijzondere producten.

Artisjokbodem gevuld met kalfszwezerik en spinazie,
Noilly Prat saus en een spiesje van gekonfijte worteltjes

artisjok

Benodigdheden (8 pers)

 • 800 gr hart zwererik
 • 8 artisjokken
 • 1 citroen
 • 2 tomaten
 • 750 gr spinazie
 • cayennepeper
 • 1/2 l olijfolie
 • 1 flesje balsamico azijn
 • 1/2 bieslook botje
 • 50 gr sjalotten
 • 1/2 bundel jonge wortelen
 • 150 gr bloem
 • 200 gr grove mirepoix groenten

 

 

Bereiding

 1. Zet de zwezerik op in koud water met zout, breng aan de kook, op het kookpunt, giet af en spoel onder koud water
 2. Zet intussen een andere kom op met water, grove mirepoix van prei, wortel, selder wat thijm, kruidnagel, laurier en wat zout, breng aan de kook.
 3. Laat het geheel ongeveer 15 min. doorkoken en verwijder dan de groenten, voeg er de geblancheerde zwererik aan toe en laat ongeveer 25 min garen.
 4. Als ze gaar zijn haal de zwererik uit de bouillon verwijder het overtollige vet en pezen, portioneer ze in mooie plakken van 60/80 gr.
 5. Pel de tomaten, verwijder de pittenn snij het vruchtvlees in brunoise (kleine stukjes).
 6. Zet in de koelkast.
 7. Snij de bieslook fijn en zet in de koelkast.
 8. Breng een grote pot met water aan de kook met een weing zout, voeg sap toe en schillen van 1 citroen aan toe, aan het kookpunt gaan de artisjokken in het water, maar waar men juist voordien de steel heeft verwijderd en in het vrijgekomen kart inwrijft met citroensap, er gaat dan een deksel op de pot en laat ze verder koken op eigen tempo gedurende 25 min.
 9. Spoel de artisjokken onder stromend koud water, verwijder de blaadjes en de hooi, en snij de bodem mooi in vorm, hou de bodems warm in wat bouillon.
 10. Schil de jonge wortelen, snij de wortel in dikken plakken van ongeveer 1 cm in schuine reepjes.
 11. Stoof de wortel in wat boter zonder te kleuren, breng opsmaak met peper en zout en wat fijne suiker, bevochtig regelmatig met groentenbouillon of water, laat het telkenmale verdampen en voeg opnieuw water toe. Herhaal dit tot ze gaar zijn en de boter mooi rond de worteltjes zit.
 12. Laat afkoelen om ze dan op een prikker te stken. Hou daarna de prikker warm.
 13. Verwijder de steeltjes van de spinazie, was tot 2 maaltoe, laat goed uitlekken.
 14. Zet een kom op met wat boter, net voor ze is uit gebruist voeg je de spinazie eraan toe. Laat goed doorstoven en breng op smaak met peper en zout, nootmuskaat en een beetje suiker.
 15. Hou warm.
 16. Snipper een ui fijn en bevochtig met anderhalve liter zwezerik bouillon, laat inkoken tot één derde van het volume, voeg er de room aan toe en laat inkoken tot saus dikte, proef af met wat zout en wat cayenneper, voeg er een flinke scheut Noilly Prat aan toe.

 

Afwerking

 1. Laat de bodems uitlekken op keukenpapier. Schik de bodem op een warm bord, leg daarop wat spinazie en een mooie plak zwezerik. overgiet met de Noilly Prat saus, bestrooi met dobbelsteentjes tomaat en wat bieslook.
 2. Schik de warme spies met gekonfijte worteltjes eveneens op het bord.

 

 

| Een reactie plaatsen

De olijfboom en zijn traditie


De olijfboom en zijn traditie

De heilige boom uit de oudheid


       

De olijfboom is een van de oudste cultuurgewassen op aarde. Zijn vruchten en olie behoren naast graan en wijn tot de oudste bekende voedingsmiddelen van onze beschaving. 
Het gewas ontsproot zich op het machtige Dorische eiland Pelops. Het werd toen als “het gewas dat nooit veroudert en zichzelf voortplant” gekend. Het werd tevens zeer bewondert hiervoor door de trotse inheemse bevolking.
Het gewas met een lange traditie

De olijfboom en zijn producten liggen aan de basis en maken al 6000 jaar deel uit van de cultuur van de volkeren van Klein-Azië en de middellandse zee.
Met uitzondering van de wijnstollen bestaat er geen aoudere plant waarvan de vruchten zo belangrijk zijn aldus Plinius de oude en zijn “Naturalist histories”.
De olijfboom is de veteraan onder de planten. Hij behoort net als de jasmijn en de es tot het geslacht van de olijfachtigen. 
De Oleaceae.
Olijfbomen kunnen letterlijk een bijbelse ouderdom bereiken. Er is sprake van olijfboomboomgaard in Griekenland die meer dan 2000 jaar oud zou zijn. 
Op de westelijke hellingen van de legendarische Olijfberg van Jeruzalem staan er nog oijfbomen waar Christus en zijn volgelingen onder hebben uitgerust.
“De olijfboom is beslist het meest waardevolle geschenk uit de hemel.”
Thomas Jefferson


Identiteitskaart van de Olea Europae L.

Altijdgroene boom uit de familie van de olijfachtigen, de Oleaceae, die meer dan 1000 jaar oud wordt. De echte olijfboom bereikt een hoogte van 10 tot 16 meter. 
Karakteristiek zijn zijn knoestige diep gegroefde stam en de weelderige zilverachtige kruin. Bij jonge bomen is de stam nog glad, maar ieder jaar wordt hij donkerde, knoestiger en krommer. De bladeren zijn altijdgroen en worden om de drie jaar vernieuwd. Ze zijn glad en leerachtig van stuctuur.  Bij jonge bomen zijn de stammen glad en grijs, bij oudere bomen zijn ze eerder donkerder knoestiger en krommer. Van april tot juni hangen er witte bloemigere bloesem aan de bomen die een zoete geur verspreiden. De vrucht van de olijfboom is een op een pruim lijkende steenvrucht met een dun vel en zeer olierijk vruchtvlees. (tot 50%) De harde steen bevat meestal slechts een olierijk zaadje.
De olijfboom is een uiters sober en bescheiden cultuurplant, die zich in de loop der tijden voorbeeldig heeft aangepast aan extreme weersomstandigheden en vegetatiezones.
De olijfboom: een dappere en taaie overlevingskunstenaar

Niet enkel zijn lange levensduur, ook wat betreft taaiheid en weerstand stelt de olijfboom veel van zijn plantaardige collega’s letterlijk in de schaduw. De heilige boom iot de oudheid is buitengewoon vitaal: hij trotseert zowel de felle hitte en droogte als ijzige koude en strenge vorst. In zeldzame gevallen gebeurt het echter dat de stam van de boom uitdroogt en de takken geen water en voedingstoffen meer krijgen ook dan is de olijfboom de klimatologische omstandigheden te slim af. Er ontspruiten zich dan van uit zijn wortelnetwerk rondom de stam nieuwe scheuten. Die na 20 jaar opnieuw vruchtbaar is.
En voorbeeld van de taaiheid van de olijfboom
Tijdens de winter van 1956 werd Zuid-Frankrijk getroffen door een ongewone strenge wintermet langdurige vorst. Als gevolg werden al de bladeren van de olijfboomgaarden zwart en vielen af, de takken werden broos.
De enige oplossing die de olijfboomboeren zagen was de bomen rooien en brandhout van maken.
Maar bij de eerste lente dagen de zon verwarmde amper de aarde of de afgestorven bomen vertoonde jonge zachtgroene loten, die een weg zochten
                                                                        naar de zon en begonnen dwars door de gespleten zwarte hout te bloeien.
Het is niet met zekerheid te zeggen hoe en wanneer de in het toenmalige Klein-Azië gecultiveerde olijfboom in het middellandse zeegebied is terechtgekomen. Men vermoed dat de Feniciërs schieten van olijfbomen naar Griekenland hebben gebracht en ze daar dan verbouwd.
De olijfboom in zijn verschillende stadia

Niet alleen de seizoenen zijn bepalend voor de olijfboom maar ook de verschillende groei periodes. 
 1. In de eerste 5 tot 7 jaar ontwikkeld de boom zich zonder vruchten.
 2. Van het 7° tot het 20° jaar krijgt hij de eerste vruchten 
 3. Vanaf het 20° tot het 35° jaar geeft de olijfboom een gemiddeld van 40 kg olijven per jaar
 4. Vanaf het 35° en gedurende de volgende 100 jaar heeft de boom een regelmatige oogst. De boom heeft niet ieder jaar even overvloedig aantal  olijven, dit is nodig om terug op krachten te komen na een eerder goed jaar
 5. Vanaf 150 jaar begint de olijfboom langzaam achteruit te gaan. Dit gaat in een heel traag tempo; de oogst neemt af en de takken spijten en sterven af. Dit kan zo door gaan zelfs meer dan 1000 jaar.
Volgende keer over de olijven en de olijfolie.

| Een reactie plaatsen

Videoricetta/cooking video: panzerotti baresi (via Cime di rapa)

nice and very informative.

Videoricetta/cooking video: panzerotti baresi (SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION) I panzerotti baresi ("l' panzarott" detto alla barese) sono una vera goduria. Caldi, appena fatti, hanno una leggera croccantezza (quella della pasta dorata) che si combina perfettamente con il morbido ripieno di pomodoro e mozzarella. Attenzione però alle temperature vulcaniche del ripieno quando si addenta un panzerotto caldo! Erano mesi che con l'amico Claudio Varone, architetto e artista nonché cuoco provetto … Read More

via Cime di rapa

| 2 reacties

Culinaire reis door West en Noord Ierland


Ierland isle of Emerald
De Cliffs of Moher  country Clare
Zoals reeds eerder aangegeven wij zijn met vakantie naar Ierland geweest
Het mooie groene eiland.
Ik laat jullie graag mee genieten van de culinaire nieuwigheden die ik daar heb ontdekt.
Het is zo dat ieder vertelt hoe onsmakelijk de ierse keuken wel niet is.
Wel ik kan jullie met zekerheid zeggen dat dit niet het geval is.
Ik heb toch enig ervaring in wat lekker eten is na 20 jaar gastronomie en ik heb echt wel pareltjes ontdekt.
Ik laat jullie hier graag van meegenieten.
Ik heb dan ook de nodige vragen gesteld aan de chefs ter plaatse om hun recepten te krijgen en dit is dan ook het verslag dat ik graag met jullie deel.
Geniet van de simpele dingen het moet heus niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te smaken. Want het is vooral dit dat  naar voor komt in de ierse lokale keuken de simpliciteit van de gerechten.

 typische Ierse cottage co Mayo
Als eerste recept heb ik gekozen voor iets met aardappelen.
sir Walter Raleigh
In de 16de eeuw bracht sir Walter Raleigh de aardappel naar ierland en werd daarna een van de pijlers van de ierse keuken. Tevens door de bovengesteldheid was het een succes om te telen.
Aardappelen zijn nog steeds de belangrijkste voedselbron in Ierland. Ze worden samen met de andere favorieten zoals kool en prei verwerkt en met boter op smaak gebracht
Aardappelbroodje

Samenstelling:
200 g zelfrijzende bloem
1 kop koude aardappelpuree
30 g gesmolten boter
2 à 2,5 dl melk
½ kop grof gemalen pikante kaas
Bereiding:
Verwarm de over voor op 200°C
Zeef de bakbloem boven een kom en meng er de aardappelpuree door.
Doe er de boter en de melk bij zodat er een zacht deeg ontstaat.
Leg het geheel boven op een met bloem bestrooid werkblad.
Kneed de deeg en verdeel in 8 delen, rol uit.
Leg het geheel nu op een ingevette bakplaat, bestrijk met de rest van de melk en strooi de kaas over het geheel.
Laat bakken tot goud bruin (ongeveer 20 min.)
Afwerking:
Seveer warm met een beetje gezouten boter.
Een ander typisch gerecht is de aarapelbolletjes deze worden geserveerd bij het typisch iers ontbijt samen met bacon (spek). Als je de bollen in een koekenpan pakt krijg je eerder aardappelkoekjes (zie afbeelding)
Aardappelbollen
Samenstelling:
½ kg aardappelpuree
100 gr geraspte cheddar
1 kleine ui gesnipperd
1 el fijngehakte peterselie
Peper en zout
1 dl melk
3 eieren, wit en dooier gescheiden
½ tl nootmuskaat
40 g bloem
Olie om te frituren 
Peterselie om te garneren
Bereiding:
Doe de aardappelpuree, kaas, ui, peterselie, peper en zout in een grote kom.
Voeg de melk toe tot een vlokkerige massa.
Doe er de eierdooiers nootmuskaat en bloem bij, alles goed mengen
Verhit de olie voor het frituren tot hij matig heet is.
Klop nu het eiwit stijf en men het onder de aardappelmengsel voorzichtig!
Schep met 2 lepels het mengsel in kleine hoeveelheden  in de olie om te bakken. (niet meer dan 5 lepels tegelijk)
Laat bakken tot goudbruin.
Haal uit de olie met een schuimspa en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Hou het geheel goed warm tot al de bolletjes gebakken zijn.
Als je dit in een koekenpan doat dan moet je platte schijfjes maken en bakken in boter tot goudbruin. Ook niet grote hoeveelheden in een keer.
Kilmore Abbey Connemara
De ierse keuken is vooral getekend door het feit dat al de gerechten simpel maar vooral goedkoop moesten zijn, door het kronisch tekort aan werk bij de gewone bevolking. Men vindt dit nu nog terug in bepaalde gerechtjes. Zo is ook dit gerechtje hier een voorbeeld van.
Kaasschotel
Samenstelling:
8 sneedjes oud brood
60 g zachte boter
150 g cheddar kaas
4 eieren
2,5 dl kippenbouillon
½ kop room
Versgemalen kaas 
Bereiding: 
Verwarm je oven op 150°C
Snij de korsten van het brood en beboter het aan 1 kant
Bestrooi 4 sneedjes brood met ⅔ van de kaas en les de overige sneedjes er bovenop
Diagonaal doorsnijden
Neem een ingevette platte schotel verdeel de kaasbroodje over de schotel
Roer de eieren, bouillon goed door elkaar en verdeel gelijkmatig over de broodjes. 
Laat dit 30 min staan in de koelkast om te trekken.
Neem daarna de resterende kaas en strooi die erover en voeg peper en zout toe naar eigen smaak.
Bak het mengsel tot de eieren gestold en alles goudbruin is.
Afwerking:
Seveer dit warm met een takje groen.
Tip je kan je schotel ook nog verfijnen door er een laag schijfjes tomaat aan toe te voegen voor de kleur en de smaak.
 Ook dit is ierland (Noord)
Londonderry 
Giant causeway de moeite van het bezoeken waard
Fish pie (4-pers)
Samenstelling:
750 stige witte visfilets
1 grote prei gesneden
2 reepjes citroenschil
Snijfje nootmuskaat
8 peperkorrels
2 laurierblaadjes
6 takjes peterselie
6 dl melk
30 g boter
1 teentje look
1 gesnede prei extra
½ kop gesnipperde lente-uitjes
2 el bloem
Extra melk of room (naar eige keuze)
1 kg gekookte en gepureerde aardappelen
Peper
1 tl paprikapoeder
Bereiding:
Verwarm de oven op 200°C
Voor de vis
Leg de visfilets in eenpan en voeg de preik citroenschil, nootmuskaat, peperkorrels en laurier en peterselie toe.
Voeg de melk erbij en zet het geheel zonder deksel op een laagvuurtje voor ongeveer 15 min.
Laat gaar pruttelen de kook tijd hangt dan ook af van de dikte van de visfilets.
Haal de vis voorzichtig uit de pan en giet het kookvocht af maar bewaar voor de saus.
Smelt de boter in een pan en voeg de look, prei en lente-uitjes toe. Lat zacht fruiten op een laag vuurtje voor ongeveer 7 min. Tot de prei gaar is. Meem de helft van het mengsel ut en bewaar dit.
Voor de saus
Meng de bloem foor het resterende mengsel in de pan tot je een gladde massa bekomt, voeg het bewaarde kookvocht met de extra melk of room tot 3,75dl voeg dit toe.
Breng het geheel al roerend aan de kook tot een gebonden massa. Laat dit 1 min doorkoken
Afwerking:
Snij de vis in stukken en men voorzichtig door de saus.
Voeg de resterende prei- lente-uitjes bij de aardappelpuree. Kruiden met peper en zout
Doe de is en saus in een ingevette ovenschotel en bedek het geheel met de aardappelpuree.
Bestrooi met een beetje paprikapoeder voor kleur en smaak.
Laat alles voor ongeveer 20 min bakken in de oven tot er een goudbruinkorstje opkomt.
Serveer met een beetje groen.
Witte, groene en krul kolen zijn ook favorieten van de ierse keuken hier een traditioneel gerecht met witte kool. Kan eveneens met de andere soorten kool gemaakt worden.
Asford Castte zou de lord ook Colcannon eten?
Of liever iets gesofisticeerd?
Colcannon
Samenstelling:
4 middelgrote aardappelen
4 koppen witte kool fijn gesneden
60 g boter
5 el fijngehakte peterselie
Lente-uitjes versneden
1 dl warme melk
Peper en zout
1 el fijngehakte peterselie voor garnering
Bereiding:
Sij de aardapplen in 4 laat ze circa 15 min gaar koken, giet het water vervolgens af.
Prak de aardappelen met een vork fijn 
Kook de witte kool 10 min in licht gezouten water gaar, giet af en laat ze uitlekken.
Smelt de boter in een pan en voeg de kool  en lente-uitjes toe en laat 1 min smoren.
Meng het koolmengsel met de aardappelen en voeg de melk toe, goed roeren tot een romig geheel. Afkruiden met peper en zout en naar eigen smaak boter sprenkelen op het gerecht.
Garneren met de fijngesnipperde peterselie.
Tip.
Men kan fijn gesneden en gebakken bacon mengen onder de kool en de aardapplen alvorens de melk toegevoegd word.
Zoals al de snoepers ben ik ook een liefhebber van al dat zoet is en ik heb enkele pareltjes ontdekt in Ierland die hier weliswaar industrieel verkocht worden maar belange niet zo lekker zijn als deze huisgemaakte versies.
Gember word in Ierland veel in koekjes gebruikt. Bij speciale gelegenheden wordt het gemberbrood voorzien van een glazuur laag met een citroensmaakje (glazuur = icing of suikerpoeder met water of sap  naar smaak of kleur)
Gemberbrood
Samenstelling:
250 g boter
80 g rietsuiker
½ kop suikersiroop
½ kop golden syrup
2,5 dl water
1 kop rozijnen
2 tl bicarbonaat zout
2 el kokend water extra
2 geklutste eieren
450 g bloem
1 el gember
2tl piment
½ tl zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C
Vet een diepe cakevorm  in met boter of olie, bedek de zijkantenmet bakpapier, vet het bakpaier dan ook in.
Verwarm de boter, de suiker, de suikersiroop en de golden syrup in een grote pan tot de boter gesmolten is en de suiker opgelost. Voeg de rozijnen toe en laat het geheel afkoelen.
Meng het bicarbonaatzout met het  extra water en voeg dit samen met de geklutste eieren.
Zeef de bloem, gember en piment en zout boven een beslagkom. Maak een kuiktje in het midden en giet het botermengsel erin. Goedmengen en doe het geheel in de bakvorm. 
Laat bakken voor ongeveer 30 min tot het brood gaar is.
Afwerking:
Serveer een vierkantje van het brood met opgeklopte slagroom of boter.
Tea brack is een traditionele cake voor bij de thee. Het is een fruitcake maar bevat geen boter nog magarine inde samenstelling. Goed afgesloten van de lucht kanhij wel tot 1 maand lang worden gewaard. De huisgemaakte tea brack is niet te vergelijken met wat je in het warenhuis aantreft. Dit  is een lekkere sappige cake die je wel iedere dag zou willen eten. Je zou er zelfs thee voor beginnen te drinken.
Irish Tea Brack
Samenstelling:
500 g rozijnen doormidden 
500 gr sultana rozijnen
1 kop bruine suiker
2 tl geraspte citroenschil
2 el citroensap
2,5 dl sterke ontbijt thee (type iris breakfast)
1,5 dl ierse whiskey
450 g bloem
3 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl gemalen nootmuskaat
½ tl piment 3 cl whiskey extra
Let op de rozijnen kunnen vervangen worden door gemengd of gekonfijt fruit.
Bereiding:
Rozijnen, suiker,citroen,thee en whiskey in een grote kom doen.
Afdekken en 1 nacht laten trekken (voor de smaken goed te vermengen met elkaar)
Over voorverwarmen op 150°C.
En bakvorm van 23 cm doorsnee invetten en met ingevet bakpaier bekleden. 
Doe de eieren bij het rozijnenmengsel en meng dit goed door elkaar
Bloem, bakpoeder en kruiden zeven en onder het rozijnenmengsel roeren.
Doe het hele mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad
Bak voor circa 2 ½ uur op 150 graden. Voel met een naald of de cake gaar is en laat dan afkoelen. Haal nu uit de vorm en schenk de extra whiskey over de cake als hij nog lauw is.
( de cake heeft dorst zeggen de Ieren)
Serveer met veel boter.
Maar van al de dessert en taarten die in Ierland attents deze toch wel echt mijn favoriet:
Bonafide pie, zo simpel en oh zo lekker maar de caloriebom is wel heel erg groot hoor!
Banoffee pie

Samenstelling:
2 bananen
½ l room opgeklopt maar niet te stijf
1 doosje gecondenseerde melk 
1 pak Zandkoekjes type spritsels
200 g boter zacht
10 g chocolade gesmolten
Bereiding:
Zet een grote pot met water  op een groot vuur. Plaats het doosje met gecondenseerde melk in   het water en zorg dat alles goed onder water staat. Doe de deksel op de pot en laat koken voor 24 uur. Laat dan goed afkoelen voor je het doosje open maakt.
Prak de zandkoekjes met de reeds zachte boter tot je een mooie gladde massa hebt niet te nat maken. Plaats dit mengsel in een bakvorm met losse bodem verdeel het mooi over de bodem uit.
Verdeel de gecondenseerde melk over de geprakte koekjes massa en zorg dat eroveral evenveel toffee is.
Sij de bananen in schijfjes en verdeel over de toffee
Smeer de opgeklopte room ( een beetje gesuikerd) over het geheel tot alles overdekt is met slagroom
Versier met de gesmolten chocolade.

Dit is de hemel op aarde!
Smakelijk allemaal;
Ik hoop dat er voor ieder wel iets tussen zit die jullie kan overtuigen dat Ierland ook culinair een bezoek waard is. Niet alleen de mooie plaatjes van de toeristische bezienswaardigheden maar ook al de andere plaatsen en dan vooral de B&B waar er aan huis een avondmaal wordt geserveerd zijn meer dan de moeite waard van het proberen.
Hopelijk komen we elkaar misschien eens tegen in dit eiland van mijn hart.
Annick

| 1 reactie