pompoenpitolieHallo foodlovers met smaak – of moet ik zeggen With Gusto?

Waar komt het vandaan?

Pompoenpitolie uit Steiermark BGA
Steiermark is gelegen in het zuidoosten van Oostenrijk, deze olie geperst uit vliesloze pompoenpitten heeft een Beschermde Geografische Aanduiding, en komt dan ook enkel en alleen uit dit gebied.
In de regio wordt de olie ook het zwarte goud genoemd vanwege zijn typische donker kleur. Het groene goud uit Steiermark is pompoenpitolie, geperst van de Cucurbitae Pepa de Styriaca variëteit.
 Dat is bij uitstek het gebied waar de pompoenen geteeld worden
.
Wanneer is de oogst?
Het tijdstip van het jaar waarop de pompoenen worden van de velden gehaald is in de nazomer. En dan volgt er een drukte van jewelste in de regio.De pompoenen worden ontdaan van de zaden. Die worden gewassen en gedroogd aan een temperatuur van om en bij de 50 graden. Vervolgens worden ze fijner gemaakt, licht geroosterd en samen met wat zout en water tot een brei gemalen.
Deze brei wordt dan langzaam verhit, zodat het water gaat verdampen. De brei (ölkuchen) wordt dan geslagen, vandaar de naam Olieslagers, waarbij de olie die vrij komt wordt opgevangen. Na enkele dagen rust is het bezinksel naar de bodem gezakt en gaat men de olie opslaan. Bewaartijd is om en bij het jaar na de persing.
 De hoeveelheid pompoenpitten die nodig zijn om één liter van dit groene goud te persen ligt tussen 2,5 en 3 kg van die zaden. Dat komt overeen met ongeveer 35 pompoenen. Pompoenpitolie heeft een gunstige invloed op lever, galblaas en prostaat.
 De olie heeft een donkergroene kleur, een nootachtige geur en een licht nootachtige smaak. Ik zou  niet aanraden om de olie sterk te verhitten want dan verliest ze haar goede eigenschappen (vitamine E, omega 3-6-9).


Suggesties & receptjes
Een soepje van doperwten of een soep van wortelen met enkele druppels van die fijne olie afgewerkt. Ik gebruik het ook graag bij aardappelsalades, en voor de durver onder ons, enkel druppels verwerkt in uw muesli, heerlijk! Bij ons te verkrijgen in 40 ml. of 250 ml. flesjes.
Kortom een delicatesse met veel mogelijkheden.
Als verfijning van al uw koude gerechten, pastasalades, groentestoofschotels b.v. ratatouille
Als afwerking in uw pompoensoep
Voor de durver onder ons, enkel druppels gemengd in uw muesli, heerlijk.
Een vlek van de donkergroene olie op je kledij? Die kan je laten uitbleken in de zo
n
.

Advertenties

Over withgustobe

Nadat we 2 decennia lang actief waren gaan we nu de degitale toer op. Je kan onze belevenissen volgen op Withgustobe en Madwinelover. Ik hoop dat we jullie zullen kunnen blijven verrassen net zoals we dat in het verleden deden.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s